Volonterski centar Split

greece_2012_048Udruga Argonauta iz Murtera kao partnerska organizacija sudjelovala je u međunarodnoj inicijativi mladih pod nazivom „Green Village“ („Zeleno naselje“) koja se održala u Grčkoj, u Olimpijskom naselju u Ateni u razdoblju od 20.-26. siječnja 2012.

Mladi volonteri Argonaute iz Murtera, Omiša i Barcelone zajedno sa 20-tak mladih iz Turske, Malte i Grčke sedam jsu dana sudjelovali na radionicama na temu energetske efikasnosti te očuvanja okoliša.

Ciljevi inicijative su podizanje svijesti o korištenju prirodnih energetskih resursa (solarna energija, energija vjetra, plin….) od kojih veliki dio ostaje neiskorišten i pojavljuje se kao otpad koji dodatno opterećuje okoliš. Prirodni resursi su ograničeni i teško obnovljivi pa društvo mora poboljšati stupanj njihove iskoristivosti. Upravljanje energijom postalo je izuzetno važan čimbenik za razvoj i opstanak industrijskog društva jer se na brz, jeftin i ekološki čist način dolazi do energetskih resursa. Osim prezentacija i otvorenih konstruktivnih rasprava, u inicijativi mladih također su korištene i metode teambuilding igara, raznih natjecanja, igranja odbojke, izvođenja performansa u središtu Atene, crtanja grafita, itd.

Sudionici ove inicijative, osim što su posjetili Olimpijsko naselje, mjesto Parnithu ispod istoimene planine gdje su bili smješteni, razgledali su i širi centar Atene, Akropolu i kvart na sjeveru Atene- Kiffisiu. Također su u povijesnom centru Atene, održali performans „Living Statue“ pri čemu su dijelili i letke prolaznicima s prijedlozima kako uštedjeti energiju. Mladi su također, osim prezentiranja vlastite zemlje, aktivno sudjelovali i na upoznavanju lokalnog stanovništva s prijedlozima očuvanja energije u akcijama „Bus to Bus“ i „Stop to Stop“, a akcije su jako dobro prihvaćene.

Organizator, tj. domaćin ove inicijative mladih je System & G neprofitna organizacija iz Grčke, a inicijativa je održana u sklopu programa EU „Mladi na djelu“.

„Ova inicijativa i putovanje u Grčku su ispunili sva moja očekivanja, što se tiče i formalnog i neformalnog dijela programa. Zaista je ovo bilo još jedno poučno iskustvo na kojem smo više saznali o brojnim mogućnostima korištenja prirodnih energetskih resursa, a kao posljedicu istih manje opterećujemo okoliš. Još uvijek nedovoljno iskorištavamo prirodne resurse, te bismo upravo taj problem trebali osvijestiti i na njemu konačno početi predano raditi. (Antonija Marušić, volonterka Udruge Mi)


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.