Volonterski centar Split

f_Kolombaticem_22f33af„Mladi i zeleni“ naziv je 2. volonterske akcije koju će u petak, 20. siječnja 2012. održati volonteri uključeni u projekt „Volonterski centri –spona između volonterstva i zapošljivosti mladih“

U Park šumi Marjan, dvadesetak volontera će u vremenu od 10 do 14 sati, uz tehničku pomoć djelatnika Javne ustanove za upravljanje park - šumom Marjan sudjelovati u čišćenju starih kamenih kućice na Marjanu i okoliša oko kućica kojih na području Park-šume ima sveukupno devet.

U 1. volonterskoj akciji„Pričam ti priču“mladi su volonteri uoči blagdana Svetog Nikole djecu Dječjeg doma Maestral razveselili jednosatnom predstavom pod nazivom „Zvonce svetog Nikole“.

Obje volonterske akcije osmislili su sami volonteri tijekom edukacija iz područja organizacijskih vještina dok im je tehnička pomoć osigurana od strane Udruge Mi- Volonterskog centra Split.

Podsjetimo, riječ je o Projektu kojeg zajednički provode Udruga MI iz Splita, Udruga za razvoj civilnog društva SMART iz Rijeke, Volonterski centar Zagreb, Volonterski centar Osijek i Grad Rijeka, u sklopu natječaja EU Programa IPA- Mladi na tržištu rada.

Osnovni cilj Projekta je povećati zapošljivost i fleksibilnost mladih u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na dugoročno nezaposlene mlade osobe u dobi od 18 do 29 godina. Kroz Projekt se promovira koncept volonterstva kao novog pristupa i mogućnosti koju treba dodatno iskoristiti u smislu poboljšanja zapošljivosti mladih.

Tijekom proteklih mjeseci mladi uključeni u Projekt imali su prilike sudjelovati u edukacijama iz područja volonterstva (trendovima i zakonskom okviru za volontiranje u Hrvatskoj i u zemljama EU), edukacijama iz područja organizacijskih vještina (razvijanje prezentacijskih, organizacijskih vještina, rada u timu, razvijanje vještina za pisanje projektnih prijedloga, prikupljanje sredstava i izvještavanje), volontirati 60 sati u nekoj neprofitnoj organizaciji, osmisliti i provesti volonterske akcije u svojem gradu te sudjelovati na međunarodnim edukacijama.


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.