Volonterski centar Split

makedonijaNaša volonterka Antonija Marušić sudjelovala je u Razmjeni mladih „Recycle me“, u sklopu projekta Mladi na djelu kojeg financira Agencija za mobilnost i programe EU.
O svojem iskustvu Antonija piše…

Mladi volonteri Argonaute  iz Murtera, Jezera i Splita zajedno s trideset petoro mladih iz Makedonije, Srbije, Rumunjske, Bugarske, Portugala, Italije, Bosne i Hercegovine devet je dana sudjelovalo na radionicama u Makedoniji na temu recikliranja.

"Zahvaljujući Udruzi Argonauta iz Murtera zajedno sa još dvije članice hrvatskog tima, Majom Barešić i Ines Lovreškov, otputovala sam u Makedoniju na međunarodnu razmjenu mladih pod nazivom „Recycle me“.
Projekt Razmjene mladih je održan u gradu Strumici od 02.-11. prosinca 2011., a u sudjelovalo je 35 mladih aktivista iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Rumunjske, Italije, Portugala i Hrvatske. Cilj ekoloških radionica je bio podizanje svijesti o očuvanju okoliša, problemu otpada i važnosti njegovog pravilnog zbrinjavanja. Raspravljalo se o zagađivanju prirodnih resursa čijim polaganim ali sigurnim uništenjem u budućnosti niti ljudska vrsta neće moći opstati. Ipak, ujedinjenim kreativnim razmišljanjem, razmjenom iskustva, znanja i pozitivnih primjera iz vlastitih zemalja, te neformalnim i kreativnim radionicama, prezentacijama i timskim radom, sudionici su osmišljavali nova rješenja.  Istaknula bi da je projekt doprinio novim prijateljstvima te želji i nastojanjima za zajedničkim budućim suradnjama.  Sudjelovanje na projektu „Recycle me“ je bilo jako poučno i zanimljivo iskustvo, kojem nije nedostajalo ni zabave. Sretna sam što sam imala priliku sudjelovati kao članica hrvatskog tima, naučiti nove stvari, upoznati divne ljude i ovim putovanjem si generalno proširiti horizonte. Preporučam svima"


Antonija Marušić


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.