Volonterski centar Split

nac_konf11U organizaciji Hrvatske mreže volonterskih centara, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, grada Zagreba i TACSO ureda u Hrvatskoj u Zagrebu je održana Nacionalna konferencija o volonterstvu pod nazivom "Hrvatska u Europskoj godini volontiranja: pomaci i perspektive".

Državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje Europske godine volontiranja Vlade RH Stjepan Adanić rekao je tom prigodom da se institucije otvaraju te volonterstvo više nije rezervirano samo za nevladin sektor, dječje domove ili domove za starije osobe.

"Tijela državne uprave također prepoznaju značaj volontiranja i međusektorske suradnje pa je tako i Ministarstvo obitelji u ovoj godini uključilo u svoj rad 20 volontera u nekoliko svojih uprava", rekao je Adanić.

Predstavnica Hrvatske mreže volonterskih centara Jela Prgić-Znika rekla je kako u toj mreži smatraju da je ove godine zahvaljujući djelovanju mnogih postignut znatan pomak u vidljivosti i prepoznatljivosti volontiranja u Hrvatskoj. "Kao poseban pomak u području volontiranja ističemo i kretanje prema podizanju kvalitete i profesionalizaciji volonterskih programa, koje je ujednačeno u svim dijelovima Hrvatske", istaknula je Prgić-Znika.

Više o tome što je volonterstvo danas, tko su to volonteri u Hrvatskoj poslušajte u prilogu...

Veleposlanik Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren izrazio je zadovoljstvo što je volontiranje u Hrvatskoj "prepoznato kao i u Europskoj uniji, uskoro našoj zajedničkoj obitelji". Podsjetio je da je Europska unija ovu godinu proglasila Europskom godinom volontiranja te je izrazio nadu da će i svaka sljedeća godina  biti obilježena vrijednim radom volontera i njegovim društvenim prepoznavanjem.

Na Konferenciji je od strane voditeljice odjela za partnerstvo i komunikaciju, Volontera ujedinjenih naroda - Donne Keher, predstavljen prvi Izvještaj o stanju volonterstva u svijetu  u čijem su središtu univerzalne vrijednosti koje motiviraju ljude diljem svijeta da volontiraju za opće dobro te utjecaj volonterskog djelovanja na društva i pojedince. Također, izvješće pruža brojne primjere transformacijskih promijena koje volonteri doživljavaju i stvaraju.

Poslušajte razgovor s Donnom Keher...

Rad u malim skupinama (Izazovi u primjeni Zakona o volonterstvu i drugih propisa vezanih za volontiranje, Kako povećati volontiranje mladih, Potpora razvoju volonterstva na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini) omogučio je konkretan doprinos za daljnje kreiranje Nacionalnog programa za razvoj volonterstva u Hrvatskoj kojeg je tijekom Konferencije predstavila predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva - Gordana Forčić.

Često čujemo da su mladi u našem društvu intertni, ne zainteresirani, spori. No primjer mladih studentica zagrebačkog rehabilitacijskog fakulteta govori nam drugačije.  A Mreža mladih Hrvatske smatra da bi ovakvih primjera bilo i više kada bi se u škole uveo odgoj za aktivno građanstvo.

{music}media/audio/konferencija2011{/music}

picasa_albumid=5684031651383433649


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O Centru

Volonterski centar Split osnovala je Udruga "MI" - Split 1998. godine. Centar je dobitnik brojnih nagrada, a pokrenuo je i osnivanje Hrvatske mreže volonterski centara (današnji naziv: Hrvatski centar za razvoj volonterstva).

Kontakt

Sinjska 7/II, 21000 Split (Udruga "MI" - Split)

Tel: (021) 329-137 i 329-139
Mob: 091/329-1300

[email protected]

Pratite nas

Naše aktivnosti, djelatnosti i važne informacije pratite putem naše web stranice ili preko društvenih mreža:

Radno vrijeme

Pon-pet - od 8:00 do 16:00. Sastanci i savjetovanja s organizatorima volontiranja i novim volonterima na našoj adresi: pon-pet - od 10:00 do 15:00 h (molimo prethodnu najavu putem e-maila ili telefonski).