Volonterski centar Split

dravna_nagradaMinistarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Delegacija EU u RH dodijelili su u Zagrebu nagrade najistaknutijim hrvatskim volonterima. Peti put zaredom, povodom Međunarodnog dana volontiranja, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti dodijelilo je Državnu nagradu za volontiranje u 2011.


Na svečanoj sjednici Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva održanoj u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, državni tajnik Stjepan Adanić uručio je Državne nagrade za volontiranje Miri Dajčić iz Zagreba te Udruzi Zora iz Čakovca, dok je šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren uručio Novinarsku nagradu Europske godine volontiranja novinarkama Marini Damjan, Željki Kovačević, te Ivani Sučić.

U kategoriji fizičke osobe volonterka je Mira Dajčić iz Zagreba jedna od inicijatora i idejnih tvoraca Hrvatske udruge za  Alzheimerovu bolest. Volonterski rad nagrađene Mire Dajčić bitno utječe na kvalitetu življenja osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i njihovih obitelji, a ističe se jedinstvenošću, znanjem i iskustvom te posebice kontinuiranošću i upornošću što dokazuje broj od 1325 volonterskih sati u vremenskom razdoblju od godine dana.

U kategoriji pravne osobe - organizator volontiranja je Udruga Zora iz Čakovca, koja radi na promicanju ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i prava manjina kao i edukaciji te podizanju svijesti o problemima od općeg društvenog interesa, nenasilju, zdravlju i cjeloživotnoj i ne-institucionalnoj edukaciji. Udruga Zora provodila je mnoge projekte i aktivnosti u koje je sustavno uključila 66 volontera/volonterke. Specifičnosti Udruge Zora, kao organizatora volontiranja je u njezinom osmišljavanju volonterskih aktivnosti kao i samoj provedbi, čime su ostvarili temelje volontiranja u Međimurskoj županiji.

Povodom 2011. Europske godine volontiranja, Delegacija Europske unije u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Hrvatskom mrežom volonterskih centara dodjeljuje Novinarsku nagradu Europske godine volontiranja u kategorijama najboljeg pisanog i najboljeg audio-vizualnog izvještavanja.

Šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren danas je uručio Novinarsku nagradu Europske godine volontiranja. Tom prigodom veleposlanik Vandoren je istaknuo kako Europska godina volontiranja nije samo poziv društvu za volontiranjem, nego i poziv donosiocima odluka na svim razinama da izmjenom pravila i zakonodavstva olakšaju pristup volontiranju i učine razliku. 'Ovo je također poziv medijima i poslovnim ljudima da prepoznaju vrijednost volontiranja', rekao je.

Dobitnici Novinarske nagrade Europske godine volontiranja su:

Marina Damjan proglašena je pobjednicom za najbolje pisano izvještavanje. Njeni članci o volontiranju objavljeni u Glasu Istre i na portalu Educentra ocijenjeni su najboljima jer su u najvećoj mjeri prenijeli duh  i problematiku volontiranja.

U kategoriji najboljeg audio-vizualnog izvještavanja, Željka Kovačević je proglašena pobjednicom za najbolje televizijsko izvještavanje. Djelujući u sklopu udruge "Fade in", Kovačević je obradila više priloga o volontiranju, a koji su objavljeni tijekom godine u emisijama "Dobro jutro Hrvatska" na Hrvatskoj televiziji.

Ivana Sučić proglašena je pobjednicom za najbolje radijsko izvještavanje, koja je u svom autorskom djelu emisija emitiranih na Hrvatskom radiju, posvetila pet emisija temi volontiranja u kojima je prezentirala rad i aktivnosti hrvatskih volontera u Republici Hrvatskoj, Volonterskog centra Zagreb te akciji "Hrvatska volontira".

Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O Centru

Volonterski centar Split osnovala je Udruga "MI" - Split 1998. godine. Centar je dobitnik brojnih nagrada, a pokrenuo je i osnivanje Hrvatske mreže volonterski centara (današnji naziv: Hrvatski centar za razvoj volonterstva).

Kontakt

Sinjska 7/II, 21000 Split (Udruga "MI" - Split)

Tel: (021) 329-137 i 329-139
Mob: 091/329-1300

[email protected]

Pratite nas

Naše aktivnosti, djelatnosti i važne informacije pratite putem naše web stranice ili preko društvenih mreža:

Radno vrijeme

Pon-pet - od 8:00 do 16:00. Sastanci i savjetovanja s organizatorima volontiranja i novim volonterima na našoj adresi: pon-pet - od 10:00 do 15:00 h (molimo prethodnu najavu putem e-maila ili telefonski).