Volonterski centar Split

srceNacionalna zaklada dodijelila 5 nagrada za najinovativnije volonterske inicijative učenika i učenica u osnovnim školama i 3 nagrada za najinovativnije modele volontiranja mladih u srednjim školama u Republici Hrvatskoj. Splitska Osnovna škola Mertojak jedna je od dobitnica!

 

 

Dodjela nagrade  "Škola - prijatelj zajednice" održana je  u muzeju "Mimara", u Zagrebu. Nagrade je uručila upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša-Matić i Marija Boltek, voditeljica Odjela za programe podrške i razvoja Nacionalne zaklade. Svečanosti su biti nazočni predstavnici škola, učenici i njihovi nastavnici koji  su potaknuli provedbu volonterskih inicijativa. Skupu je nazočila i izaslanica predsjednika   Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića, savjetnica Predsjednika za društvene djelatnosti gospođa Zrinka Vrabec Mojzeš, te brojni predstavnici organizacija civilnoga društva.

Nagrađene su osnovne škole:

•     Osnovna škola Mertojak iz Splita

•    Osnovna škola „Vladimir Nazor“ Trenkovo iz Trenkova  

•    Osnovna škola Kozala iz Rijeke

•    Osnovna škola Molve iz Molva  

•    Osnovna škola Visoko iz Visokog

Nagrađene su srednje škole:

•    Gospodarska škola Varaždin iz Varaždina

•    Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja iz Rijeke

•    Pazinski kolegij - klasična gimnazija Pazin s pravnom javnosti iz Pazina  

Prema riječima upraviteljice Nacionalne zaklade Cvjetane Plavša-Matić, ovogodišnja 7. dodjela godišnjih nagrada za volonterske inicijative i kvalitetom i sadržajem prijava pokazala je da volonterstvo zauzima sve istaknutiji dio u promišljanju mladih o vlastitom aktivizmu i djelovanju u svojoj lokalnoj zajednici i društvu u cjelini.

"Građanski aktivizam i volonterstvo u opće i školske pojmove ušli su preko organizacija civilnoga društva, a svake godine smo svjedoci kako postaje sve učestalije i spontanije sudjelovanje mladih u građanskim i volonterskim inicijativama."- kazala je Cvjetana Plavša-Matić.


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.