Volonterski centar Split

Prezentacija priručnika “Generacija za V – Zašto i kako organizirati volonterski program u školi” održana je u Osijeku. Priručnik “Generacija za V – Zašto i kako organizirati volonterski program u školi” zajednički je projekt četiriju regionalnih volonterskih centara – Osijek, Zagreb, Rijeka i Split koji su svoje bogato znanje i iskustvo na području volonterstva ugradili u sadržaj.

Priručnik je nastao s ciljem promoviranja vrijednosti volonterstva, dobrobiti volontiranja mladih, kao i dobrobiti koje volontiranje donosi razvoju školstva. U priručniku je uz domaća iskustva naših regionalnih centara predstavljen pojam i model školskog volontiranja kakvog poznaju zemlje razvijene demokracije s konkretnim primjerima dobre prakse i učinjenih istraživanja. Rezultate volonterskih programa u školama prezentirali su učenici uključeni u volonterske aktivnosti i njihovi mentori. Na prezentaciji su sudjelovale sljedeće škole: OŠ “Mladost” Osijek, OŠ “Retfala” Osijek, OŠ “Franje Krežme” Osijek, OŠ “Jagode Truhelke” Osijek, OŠ “Josipa Matoša ” Vukovar, Ekonomska škola Osijek, Medicinska škola Osijek, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Tehnička škola “Nikole Tesle” Vukovar.


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.