Volonterski centar Split

briselU sklopu programa People2People (P2P) predstavnici organizacija civilnoga društva sudjelovali su u studijskom posjetu pod nazivom „Politike promicanja volonterstva“ koji se je održao od 19. – 22. rujna 2011. u Bruxellesu.

Cilj studijskog putovanja je se sudionici upoznaju s međunarodnim i europskim politikama i aktivnostima u području volonterstva i njegove promidžbe. Uz primjere politika promicanja volonterstva na nacionalnoj i regionalnoj razini, razvoju i promociji volonterstva, sudionicima/cima zemljama kandidatkinjama EU,  je omogućena razmjene iskustava te umrežavanje na europskoj razini. Posjetili smo i institucije EU kako bi se upoznali s politikama, programima i primjerima dobre prakse. Među organizacijama civilnog društva Zapadnog Balkana, Turke, Islanda sudjelovalo je i 4 predstavnika iz Hrvatske (Riječko sveučilište, Udruga IKS, Savez izviđača Hrvatske te Udruga Mi). Događaj je jedan od događaja u organizaciji institucije EU-u Europska godina volontiranja.


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.