Volonterski centar Split

P9210049Željeći ukazati na važnost i značaj volontiranja za razvoj suvrmenog demokratkog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornosti dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni, Hrvatska mreža volonterskih centara organizirala je nacionalnu kampanju Hrvatska volontira!

Pod sloganom Volontiraj- Budi promjena cilj je ukazati da u našim gradovima postoji velik broj volontera koji su aktivno ukljućeni u rad udruga a da se i sve veći broj institucija otvara za volontere. Volontiranje postalo trend i se sve više pažnje posvećuje organizacijama koje rade s volonterima kao i s volonterima samima.

Ova godina 2011.,  proglašena je i kao Europska godina volonitiranja, a tim povodom Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Republike Hrvatske i Hrvatskom mrežom volonterskih centara raspisala je natječaj za Novinarsku nagradu Europske godine volontiranja. Raspisivanjem Nagrade žele se dati priznanje hrvatskim novinarima koji pridonose podizanju svijesti o važnosti volontiranja, brojnim volonterskim aktivnostima koje se održavaju diljem zemlje.

Zanimljiv je podatak iz evidencije Volonterskog centra Split  prema kojoj su čak 84,47%  žene dok je samo 15,53% muškarci aktivno u volonterskom radu.  42,10% od ukupnog broja prijavljenih volontera čine studenti i učenici; 40,78% volontera je u dobi od 21-30 god,  29,47% je u radnom odnosu. Zanimljiv podatak je  da 11,11% osoba koje su putem Interneta ispunile prijavnicu za volontiranje nije došlo na dogovoreni inicijalni razgovor.

Nadamo se da će se ovakvim manifestacijama na nacinalnoj razini povećati broj aktivnih volontera te da će se njihov angažman početi cijeniti u našem društvu!

Kampanja je popraćena i putem medija na čemu im ovim putem zahvaljujemo!

Slododna Dalmacija, 22.09.2011.


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.