Volonterski centar Split

volontirajEuropska komisija je pokrenula pilot-projekt 'Europski volonteri za humanitarnu pomoć’ koji će okupiti 100 mladih ljudi  u projektima pomoći ranjivim i katastrofama pogodjenim dijelovima svijeta. Iskustva u okviru ovoga projekta pomoći će EU u formiranju prijedloga za stvaranje stalnog volonterskog humanitarnog programa iduće godine.

Ovaj projekt je najavila EU povjerenica za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva na manifestaciji prošlog tjedna u Budimpešti. Pilot-projekti koji će EU stajati 1.250.000 €, provest će tri udruge s dugogodišnjim iskustvom u međunarodnoj pomoći: Crveni križ Francuske i britanske podružnice Save the Children i Prekomorska volonterska služba. Govoreći za EurActiv, povjerenica Georgieva je istaknula sličnost s poznatim mirovnim projektom u  Sjedinjenim Američkim Državama, koji je osnovao predsjednik John F. Kennedy. Naglasila je da "oba projekta pružaju motiviranim mladim ljudima priliku da se uključe i naprave razliku tamo gdje su njihove vještine i motivacija potrebne". Europska unija želi istaći vlastiti profil najvećeg svjetskog donatora humanitarne pomoći, a program je način da se pokaže ljudsko lice djelovanju EU u humanitarnim operacijama te tako poveća njezina vidljivost u svijetu.

Više na: www.euractiv.com

Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.