Volonterski centar Split

DSC01010Mladi Splićanin Zrinko Vranješ iz udruge Help izabran je za najboljeg volontera godine između 50 tisuća volontera iz 33 zemlje. Nagradu mu je u Antwerpenu uručio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Baroso u okviru Europskog tjedna mladih.

Vranješ je 12 mjeseci volontirao u projektu u Helsinkiju gdje je radio s osobama s posebnim potrebama, promovirajući svojim radom ne samo HELP, svoju matičnu organizaciju u kojoj je započeo i izgradio odnos prema volonterskom radu, nego i Split i Hrvatsku. Inače, Zrinko je 2008. u Finsku otišao volontirati zahvaljujući Europskom projektu za mlade „Europska volonterska služba" koji se u suradnji s udrugom  HELP, kao organizacija koja šalje volontere, provodi još od 2003. godine. Projektom je omogućeno mladim volonterima od 18 do 30 godina, bez obzira na obrazovanje, iskustvo, spol, nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, da u bilo kojoj zemlji EU volontiraju o trošku Unije. To je također jedan od rijetkih projekata koji prednost daje osobama sa smanjenim mogućnostima.

Zrinko Vranješ trenutno studira na politehničkom fakultetu u Helsinkiju, gdje mu je osigurano besplatno studiranje, stipendija, honorarni posao u organizaciji u kojoj volontira, a dobio je i ponude za posao nakon završetka studija... i još nebrojene mogućnosti za koje nije ni sanjao da postoje.

 

 

Nastavak Zrinkove uspješne i poticajne volonterske priče

Naime,  na primanju priređenom u čast posjeta predsjednika Josipovića Finskoj, 25 svibnja ove godine u Helsinkiju, nisu zaboravili ni zanemarili pozvati i volontera Zrinka Vranješa.  Tu mu je predsjednik Josipović osobno čestitao na priznanju iz Antwerpena i promociji Hrvatske kao zemlje gdje se njeguje i razvija volonterski i humanitarni rad. To je ujedno i indirektno priznanje i svima vama koji nesebično ulažete svoj trud, znanje i vrijeme u volonterski i humanitarni  rad te potičete i njegujete volonterstvo u zajednici, osobito među mladima. Jer to što je i Zrinko pozvan na primanje je ipak pokazatelj da je vrijednost volonterstva prepoznata i na najvišoj državnoj razini!

 


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.