Volonterski centar Split

eu_godina_volontiranjaPovodom obilježavanja 2011. Europske godine volontiranja, Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Republike Hrvatske i Hrvatskom mrežom volonterskih centara raspisuje natječaj za Novinarsku nagradu Europske godine volontiranja.

Raspisivanjem Nagrade, Delegacija i njezini partneri žele dati priznanje hrvatskim novinarima koji pridonose podizanju svijesti o važnosti volontiranja, brojnim volonterskim aktivnostima koje se održavaju diljem zemlje, o 2011. Europskoj godini volontiranja te njenim ciljevima.

Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije:

 1. Najbolje pisano izvještavanje o volontiranju – ova kategorija uključuje članke, intervjue, kolumne i sl. objavljene radove u tiskanim i online medijima.
 2. Najbolje izvještavanje o volontiranju u audio-vizualnim medijima (TV/radio/ Internet) – ova kategorija može uključivati intervjue, dokumentarce, panel diskusije, reportaže ili kratke priče objavljene na televiziji ili radiju odnosno online medijima ukoliko je riječ o video ili audio-prilozima.

Najboljem autoru u obje kategorije Nagradu će dodijeliti šef Delegacije Europske unije u RH, veleposlanik Paul Vandoren i predstavnici partnerskih institucija na svečanosti dodjele Državne nagrade volontiranje u prosincu 2011. u povodu Međunarodnog dana volontera (5. prosinca). Nagrada uključuje i pokrivanje troškova produkcije medijskog izvješća o Europskoj godini volontiranja i volontiranju općenito u EU-u  poput puta u Belgiju ili drugu zemlju članicu EU-a, te smještaj i najam potrebne tehničke opreme. Delegacija će pobjednicima pružiti potporu u organizaciji puta i dogovaranju relevantnih intervjua i sastanaka s dužnosnicima EU-a ili zemalja članica.

Natječaj je otvoren od 11. ožujka do 31. listopada 2011. godine.

Pravila natječaja:

 • Pravo predlaganja kandidata za Nagradu imaju sve udruge registrirane u Republici Hrvatskoj, medijske kuće (dnevni listovi, tjednici, portali, televizije, radio postaje, itd.) kao i sami novinari te njihovi kolege.
 • Svaka prijava mora sadržavati:
   • pismo nominacije (do najviše 4 000 znakova) u kojem se kratko opisuju poslani radovi i razlozi zbog kojih se novinar predlaže za Nagradu
   • kopije ili snimke radova koji dokazuju da su rad ili radovi objavljeni
   • kontakt novinara (ime, prezime; kontakt telefon i mail; medijska kuća) i predlagatelja
 • Radovi moraju imati jasan fokus na volontiranje ili volonterske aktivnosti.
 • Novinarski radovi moraju biti objavljeni na hrvatskom jeziku u razdoblju od 1. siječnja 2011. do 31. listopada 2011. godine.
 • Radovi mogu biti djelo jednog ili više novinara.
 • Radovi moraju biti napisani u novinarskom stilu; akademski i drugi stručni radovi neće biti razmatrani.
 • Prijave koje ne zadovoljavaju uvjete natječaja ili su nepotpune neće biti razmatrane.
 • Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj zadržava prava na korištenje pobjedničkih radova u svrhu prezentacije, te ih ima pravo reproducirati u svrhu promocije Nagrade i rezultata natječaja te Europske godine volontiranja.
 • Radovi na CD/DVD-u trebaju biti poslani preporučenom pošiljkom ili predani osobno u Informacijskom centru EU-a, Trg žrtava fašizma 6, 10 000 Zagreb do 31. listopada 2011. godine. Za prijave u kategoriji audio-vizualnih medija, snimke radova moraju biti dostavljene u MP3 formatu odnosno Windows media file-u.

Ocjena radova:

 • Odluku o pobjednicima natječaja donijet će Ocjenjivački odbor sastavljen od predstavnika Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Hrvatske mreže volonterskih centara.
 • Radovi će se ocjenjivati temeljem sljedećih kriterija:
   • relevantnost teme obrađene u medijskom izvješću,
   • stupanj u kojem radovi prenose duh volontiranja te prepoznaju njegovu vrijednost i značenje,
   • opseg i dubina istraživačkog rada,
   • kontinuitet u izvještavanju o volontiranju (primjerice, broj objavljenih članka/priloga),
   • kvaliteta novinarskog rada,
   • originalnost u pristupu temi,
   • utjecaj objavljenog članka/ priloga (dodatni će bodovi biti dodijeljeni onim natjecateljima koji ponude dokaz da je njihova priča potaknula ljude na volontiranje).

Odluka o pobjednicima bit će objavljena do kraja studenog a Nagrada dodijeljena početkom prosinca 2011. godine u povodu Međunarodnog dana volontera (5. prosinca) na svečanosti dodjele Državnih nagrada za volontiranje.


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.