Volonterski centar Split

 

balon_slikaObavještavam sve one koji su zainteresirani doznati više o programu EU za mlade "Mladi na djelu", te osobito o aktivnosti EVS (Europska volonterska služba), da 28. veljače u 18 sati dođu u knjižnicu Marko Marulić u Splitu gdje će biti održan Info dan pod nazivom "EU nije auuu - pođite i uvjerite se sami".

Udruga HELP već godinama provodi program EU za mlade "Mladi na djelu". Taj program  mladima nudi niz mogućnosti sudjelovanja u različitim aktivnostima financiranim od strane EU.

Projekt je izniman resurs mogućnosti za mlade, osobito u ovim kriznim vremenima visoke stope nezaposlenosti, besparice i besperspektivnosti.

 

 

Inače EVS je dio programa EU "Mladi na djelu", a namijenjen je mladima od 18-30 godina, bez obzira na iskustvo, znanje stranih jezika, završenu školu, stupanj obrazovanja, spol itd. Znači svi imaju jednake šanse za sudjelovanje. Taj program omogućava mladima da na period od 3-12 mjeseci borave u nekoj od zemalja EU i volontiraju u nekoj od organizacija koje imaju akreditaciju EU (posebna dozvola za primanje volontera, koja garantira kvalitetu organizacije), a svi troškovi (put, viza, smještaj, hrana, džeparac, zdravstveno osiguranje...) su pokriveni od strane EU.

Na žalost, mladi u Hrvatskoj su još uvijek nedovoljno uključeni u program, uglavnom zbog nedostatne informiranosti, ali dijelom i zbog predrasuda.

S toga želimo podići razinu informiranosti, kao ključni preduvjet za povećanje uključenosti mladih u takove programe, te probati razbiti predrasude nastale iz neinformiranosti i neznanja.

Program osim što potiče mobilnost mladih, također potiče i volonterski angažman mladih, osobito u europskim okvirima (što je i jedan od ovogodišnjih prioriteta EU), omogućava cjeloživotno učenje, podiže konkuretsku sposobnost mladih na tržištu rada (poboljšava služenje stranim jezicima, omogućava stjecanje novih znanja i vještina, osigurava međunarodne kontakte, poboljšava komunikacijske vještine, samopoštovanje i sl), približava im pojam europskog građanstva i donosi pravovaljane informacije o životu u EU, kako o dobrim, tako i o lošim aspektima iz prve ruke.

Info dan je planiran kao interkulturalno druženje mladih iz lokalne zajednice i volontera stranaca, koji su zahvaljujući projektu Europske volonterske službe, iz različitih zemalja došli volontirati u udrugu HELP. Svaki od njih će pokušati predstaviti svoju zemlju i kulturu na jednostavne načine zanimljive mladima; power point prezentacije, glazbu, male gastronomske delicije koje su karakteristične za njihove zemlje, a pri tome će ujedno biti živi primjer dobre prakse, te mladima iz Splita iz "prve ruke" govoriti o vlastitim iskustvima u programima EU, osobito o EVS (Europskoj volonterskoj službi).

Bila bi nam čast da dođite i tako pružite potporu stranim volonterima koji su zapravo uložili najvše truda u organizaciju (od priprema prezentacije, do pripreme hrane), a ujedno i saznate više o tim zanimljivim mogućnostima koje nudi EU.


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.