Volonterski centar Split

eu_godina_volontiranjaU Zagrebu će se u ponedjeljak, 31. siječnja 2011., održati okrugli stol na temu „Vrednovanje volonterskog rada u sustavu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj“, ujedno prvo događanje kojim u Republici Hrvatskoj na nacionalnoj razini otpočinje obilježavanje „Europske godine volontiranja 2011.

Pripreme za ovu značajnu javnu raspravu već su u punom jeku, a zajednički je organiziraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ured za udruge Vlade RH, Nacionalni odbor za razvoj volonterstva i Hrvatska mreža volonterskih centara u partnerstvu s projektom TACSO - Tehnička pomoć organizacijama civilnog društva.Uz predstavljanje iskustava o modelima priznavanja volonterskog rada u okviru visokog obrazovanja u državama članicama EU, okrugli stol će sudionicima omogućiti razmjenu iskustava  o dosadašnjim naporima u području provedbe programa volontiranja u sustavu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj te konačno otvoriti raspravu o mogućnostima i izazovima razvoja različitih modela priznavanja volonterskog rada u okviru hrvatskih sveučilišta. Okrugli stol će  okupiti brojne sudionike iz javnog i civilnog sektora, tijela državne uprave i organizacija civilnog društva koje se bave razvojem volonterstva, predstavnike ustanova visokog obrazovanja i donosioce odluka u području odgoja i obrazovanja.

Tijekom cijele „Europske godine volontiranja 2011.“ u državama članicama EU te državama pristupnicama, među kojima je i Hrvatska, provodit će se na stotine projekata koji promiču volonterstvo i podižu svijest o važnosti volonterskog rada u kontekstu društvenog doprinosa. Europska je komisija istaknula i glavni slogan - „Volontiraj! Učini razliku“ pod kojim će se provoditi sve aktivnosti, a u sklopu Europske godine volontiranja  identificirana su i četiri glavna cilja čija je svrha dugoročno poticanje volonterskog rada – to su: uklanjanje  prepreka za volonterski rad, osnaživanje volonterskih organizacija i jačanje kvalitete volonterstva, vrednovanje i prepoznavanje volonterskog rada, te podizanje javne svijesti o važnosti volonterstva.
Komisija očekuje da će Europska godina volonterstva povećati volonterski rad i ojačati svijest o njegovoj dodanoj vrijednosti, te da će istaknuti povezanost volonterskog rada na lokalnoj razini i njegovog značaja u širem europskom kontekstu.

Više o Europskoj godini volontiranja saznajte na:
http://europa.eu/volunteering/


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.