Volonterski centar Split

nagradaNacionalna zaklada je održala svečanu dodjelu godišnjih nagrada za volonterstvo osnovnim i srednjim školama te godišnje nagrade za sudioničku demokraciju jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.
Dodjela nagrada održana je  u muzeju "Mimara", u Zagrebu. Nagrade "Škola - prijatelj zajednice" i "Zajedno za bolje" nagrađenima je uručila upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša-Matić i Boris Hajoš, predsjednik Upravnog odbora Nacionalne zaklade. Svečanosti su biti nazočni predstavnici organizacija civilnoga društva, predstavnici škola i čelnici lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Dobitnici nagrada su sljedeći.

1."Škola – prijatelj zajednice" –  5 nagrada za najinovativnije volonterske inicijative učenika i učenica u osnovnim školama i 5 nagrada za najinovativnije modele volontiranja mladih u srednjim školama u Republici Hrvatskoj.

Nagrađene osnovne škole
Osnovna škola kralja Tomislava iz Našica
Osnovna škola "Ivan Kozarac" iz Nijemaca
Osnovna škola Ivan Lacković Croata iz Kalinovca, Koprivnica
Osnovna škola "Sućidar iz Splita
Osnovna škola Matije Gupca iz Zagreba

Nagrađene srednje škole
Srednja škola Bedekovčina iz Bedekovčine
Turističko-ugostiteljske i prehrambena škola iz Bjelovara
Gimnazija Petra Preradovića iz Virovitice
Ugostiteljsko-turističke škola iz Osijeka
I. gimnazija iz Zagreba

2. "Zajedno za bolje"  -  3 nagrade za najuspješnije jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave za doprinos razvoju sudioničke demokracije i uključivanja građana i organizacija civilnoga društva u procese razvoja lokalnih zajednica.

Nagrađene jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave
u kategoriji županija: Međimurska županija
u kategoriji gradova: Grad Sisak
u kategoriji općina: Općina Šolta

Prema riječima upraviteljice Nacionalne zaklade Cvjetane Plavša-Matić, ovogodišnja 6. dodjela godišnjih nagrada za volonterske inicijative i nagrade za sudioničku demokraciju i brojem i kvalitetom prijava pokazala je da filantropija zauzima sve značajniji dio u promišljanju mladih o vlastitom aktivizmu i djelovanju u svojoj lokalnoj zajednici i društvu u cjelini.


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.