Volonterski centar Split

yiaU Splitu je u organizaciji Udruge Mi – Volonterskog centra Split, završen edukacijski trening namijenjen mladim voditeljima volonterima koji rade s marginaliziranim skupinama, a koji je financiran od strane  „Youth In Action“ programa.

Edukacija je počela u ponedjeljak, 12. srpnja, u večernjim satima „Večerom dobrodošlice“, upoznavanjem svih 24 sudionika i dogovorom oko daljnjih koraka rada tijekom tjedna. Već pri upoznavanju mogli smo primjetiti da svi dolazimo s različitim volonterskim iskustvom i znanjem te da će kvaliteti rada doprinijeti i različita kulturološka pozadina sudionika treninga. Sudionici su pristigli iz Bugarske, Rumunjske, Njemačke, Slovenije i Hrvatske.

Drugi dan edukacije bavili smo se našim očekivanjima od edukacije, osnovnim pojmovima o volonterstvu, što smo pak sve potkrijepili vlastitim iskustvima i zapažanjima. Poslijepodne smo razgovarali i izmjenjivali iskustva o nužnosti organiziranog pristupa volonterima u organizacijama. Složili smo se da nije samo dovoljno zainteresirati volontere za rad udruge i misliti da je velik broj uključenih volontera pokazatelj uspješnosti, već je potrebno sustavno razvijati volonterski program na principima volonterskog menadžmenta. Volonterima treba omogućiti edukaciju, uz stručan i sustavan pristup radu kako ne bi došlo do gubitka motivacije uslijed sagorijevanja ili nezadovoljstva volontiranjem i na kraju odustajanja od volontiranja. Isto tako, uobičajena izjava da će volontera uvijek biti nikako nije točna jer volontere treba uvijek motivirati, učiniti ih zadovoljnima, ispunjenima, savjetovati ih, vrednovati i voditi. Aktivnim radom u malim grupama složili smo se kako bi trebao izgledati idealan volonterski menadžer te koliko je to u suštini zahtjevan proces. yia_2

Trećeg dana naučili smo koji su to koraci i kako izgleda proces učinkovitog volonterskog menadžmenta, te smo ponovno na našim konkretnim primjerima primjenili naučeno. Poslijepodne smo pokušali vidjeti razliku između lidera i menadžera volontera što je bilo vrlo zanimljivo i edukativno. Osnovna razlika među njima jest da menadžer vodi projekt ali ne radi nužno i sa volonterima,   dok je lider upoznat s projektom ali u isto vrijeme radi i s volonterima.

Vježbali smo i regrutaciju i intervjuiranje volontera gdje je posebno došla do izražaja kreativnost grupe. Proces regrutiranja trebao bi se sastojati od skiciranje općih crta volonterskih zadataka prema ranije pripremljenim opisima radnog mjesta; stvaranja jasnog plana cjelokupnog procesa, uključujući i kampanju za regrutiranje, selekciju, obuku i pozicioniranje volontera unutar organizacije; pripremanja regrutacijske poruke koja odgovara na pitanja potencijalnih volontera bi li se trebali uključiti u organizaciju; analiziranju ciljne skupine koju organizacije žele doseći te prikupljanju trendova uključivanja volontera u druge projekte/organizacije u zajednici te na kraju definiranju “idealnog volontera” za poziciju i planiranje kampanje regrutiranja prema toj idealnoj slici. Ono što smo imali prilike i probati jest osmišljavanje konkretnih regrutacijskih poruka u kojima smo tražili volontere kao i načinu regrutacije.

U četvrtak, smo vrlo marljivo radili dvije teme supervizor i evaluacija volontera koji radi s marginaliziranim skupinama te koliko je to važno. Naučili smo da se briga o volonterima nastavlja i nakon pozicioniranja, orijentacije i obuke. Od velike je važnosti nadzirati i redovno procjenjivati rad volontera kako bi se odredila razina zadovoljstva volontera radom, postignuće u poslu, te napredak pojedinaca i organizacije kao rezultat rada volontera.


Poslijepodne smo imali slobodno, te smo uz pratnju volonterke, sudionice edukacije,  posjetili otok Brač dok smo u petak predvečer posjetili Trogir.

yia_4Petak mi je ostao posebno u sjećanju, jer smo imali prilike upoznati se s Youth In Action programom, što je bilo izuzetno korisno jer smo posljednji dan, u subotu imali prilike zajedno razviti ideje za konkretne projekte u sklopu YIA Programa.

Sve u svemu, edukacija trening bio je vrlo edukativan, zanimljiv i dobro koncipiran. Teško je sažeti sve na komad papira, jer ono što smo dobili puno je kompleksnije. Organizacija je bila izuzetno dobra te se nadamo da će ovakvih edukacijskih internacionalnih treninga biti još u Splitu.

Autor: Sudionica treninga Dana Jurman

picasa_albumid=5496334745374115297


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.