Volonterski centar Split

logo_mladi_na_djelu_hrvU Splitu se, u organizaciji Udruge Mi -  Volonterskog centra Split, od 12. do 18. srpnja 2010. održava edukacijski trening za mlade volontere koji rade s marginaliziranim skupinama.

Edukacijski trening "Mladi i Ti u volontiranju na marginama" okuplja 24 sudionika iz 5  zemalja: Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Rumunjska i Bugarska. Projekt se provodi u Splitu i traje 5 dana.

Ciljna skupina ovog treninga su aktivni  voditelji projekata za mlade i koordinatori volontera koji imaju osnovno iskustvo i obrazovanje, ali trebaju unaprjeđenje i prilagodbu svojih znanja, sposobnosti i vještina u radu s marginaliziranim skupinama, s čime doprinose  proaktivnom uključivanju mladih u borbi protiv socijalne isključenosti. logo_mladi_hr

Ciljevi projekta/treninga su: Motivirati  voditelje projekata za mlade i koordinatore volontera i osnažiti ih za aktivno promicanje suzbijanja socijalne isključenosti kroz svoje projekte i programe; osnažiti ih u području učinkovitog vodstva, menadžmenta i supervizije mladih aktivista/volontera koji rade s marginaliziranim skupinama;  omogućiti razmjenu iskustava o različitim aspektima i percepcijama marginalizacije, različitim uvidima i percepciji mladih koji rade s marginaliziranih skupina; razviti više projekata i aktivnosti na lokalnoj razini i u okviru programa Mladi na djelu, koji su usmjereni na podizanje svijesti mladih ljudi o odgovornosti svih u borbi protiv siromaštva i marginalizacije, kao i na promicanje uključivanja skupina s manje mogućnosti.

Metodologija: edukacijski trening se temelji na pedagoškom razumijevanju Vijeća Europe i Partnerskog programa Europske komisije.

Partneri: Zavod voluntariat iz Ljubljane, Youth Action for Peace Germany, Service Civil International Romania, CVS Bulgaria (Cooperation for voluntary service)

Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.