Volonterski centar Split

dopustTreći po redu festival performansa u Splitu, poznatiji kao DOPUST, ove godine počinje u ponedjeljak, 28. lipnja, a traje do 2. srpnja. Program je predstavljen u MKC-u, a zasigurno će, kao i svake godine, privući pozornost javnosti i kritike.
Središnja tema ovogodišnjega programa je “sadašnjost” kao prostor i vrijeme, a ista će se promišljati kroz političke, ekonomske, gospodarske, ekološke i kulturne probleme društva.

Oko 25 izvođača u šestodnevnom programu naziva “Upravo sada”, izvest će performanse na javnim gradskim površinama. Bit će i predavanja te koncerata.

- Na samom otvaranju priredili smo event u natjecateljskom duhu gdje će se susresti forma kulture i forma nekulture, na Domu mladih u ponedjeljak, u 20 sati. To je također jedan prikaz općeg stanja u društvu. Riječ je o svojevrsnoj namještaljci, odnosno fingiranom susretu u kojem uvijek ispaštaju oni slabije rangirani - najavljuje Marko Marković, osnivač i organizator DOPUST-a.

Alternativna kultura
Glavna pak tema programa “Upravo sada” je stanje alternativne kulturne scene u Splitu.

- Performansi, tj. izvedbena umjetnost, događaju se u trenutku, trenutak im daje težinu. Zato se program zove “Upravo sada”. Ove godine htjeli smo posebno naglasiti poziciju alternativnih kultura u Splitu, koja postoji već dugo i iznimno je kvalitetna. No, vremena nisu naklonjena takvom tipu događaja pa često bivaju degradirani. Zato smo svoj festival locirali glavnim dijelom na Domu mladih - naglasio je Marković, dodavši da tim činom daju podršku alternativnoj sceni i u suradnji s njima razvijaju komunikaciju s građanstvom i mladim ljudima, te onima koji misle da alternativni sadržaji nisu bitni u gradu.


Osim glavnog programa, festival je ove godine ponovno uključio srednjoškolce organiziravši likovne radionice s djecom iz Doma “Maestral” i djecom iz srednje Škole likovnih umjetnosti.

Navedene akcije vode se pod nazivom “mali DOPUST” i spadaju u pretprogram. Radovi iz radionice “Mladi za mlade” bit će ponuđeni na licitaciji ovoga četvrtka, u 19 sati, u Dioklecijanovim podrumima, a prikupljeni novac donirat će se u humanitarne svrhe Domu “Maestral”.

- Djeca su radila na festivalsku temu “Upravo sada”, a koncentrirali su se na spoj svog unutrašnjeg svijeta i okoline. Ovom prigodom pozivamo sve da dođu na licitaciju slika i da podrže ovu kulturno-humanitarnu akciju - kazao je Marković te zahvalio partnerima ovogodišnjeg DOPUST-a: klubu Kocka i MKC-u, ali i HULU-u, koji podupire financijski i tehnički svako festivalsko izdanje.
Izvor: Slobodna dalmacija, 23.6.2010.
piše: Ana Jerković


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.