naziv

Održana svečana proslava Međunarodnog dana volontera

Uz podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Grada Splita u Hrvatskom domu održana je 23. po redu svečana proslava Međunarodnog dana volontera u organizaciji Regionalnog volonterskog centra Udruge „MI“ – Split. 

Na proslavi je sudjelovalo oko 170 uzvanika, volontera te predstavnika organizacija civilnog društva i dobitnika nagrada koje Regionalni volonterski centar Split tradicionalno za područje Dalmacije, a koji su se u protekloj godini posebno istaknuli kada je u pitanju promocija i razvoj volonterstva.

Dodijeljena je nagrada za promociju i razvoj volonterstva „Vinka Luković“ – splitskoj Udruzi DYXY. Nagrada „Vinka Luković“ ustanovljena je 2010. godine u spomen na veliku dubrovačku humanitarku i volonterku koja je živjela i radila u Splitu i koja je svoj život posvetila pomaganju osobama s invaliditetom te starijima i nemoćnima. Nagradu je dodijelio unuk pok. Vinke Luković – Danijel Luković. Dodijeljeno je i jedno priznanje za poseban doprinos razvoju volonterstva u 2023. godini – Udruzi umirovljenika Makarska.

Dodijeljena je također i nagrada „Davor Belaić“ za koordinatore volontera u odgojno-obrazovnim ustanovama s područja četiri južne županije. Ove je godine nagradu dobila Helena Balajić, vjeroučiteljica i voditeljica volonterskog kluba u Srednjoj strukovnoj školi bana Josipa Jelačića Sinj. Ovu nagradu Regionalni volonterski centar Split dodjeljuje u spomen na Davora Belaića, koji je bio nastavnik matematike za učenike viših razreda u splitskoj OŠ Sućidar te voditelj školskog Kluba mladih matematičara. Nagradu je dodijelio zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić.

MDV2023 zajednička

S obzirom na pad u broju volontera (od 11% građana koji su barem jednom volontirali u pretpandemijskim godinama do tek 7% građana koji su se uključili u volontiranje u 2023.), ove smo godine odlučili imenovati i dvoje ambasadora volontiranja koji će u narednim tjednima i mjesecima promovirati volontiranje kroz intervjue i medijske istupe. Lina Blagaić (18) i Ivan Gudelj (19) volontiraju još od osnovne škole i pravi su primjer kako se sve može kad se hoće! Lina vrijeme za volontiranje pronalazi unatoč zahtjevnoj srednjoj školi te svakodnevnim putovanjima sa Šolte i na Šoltu, a Ivan je student medicine koji uz studij i radi i volontira. Više o njima možete pročitati u intervjuu koji smo pripremili za naše stranice. Priznanja Ivanu i Lini dodijelio je zamjenik gradonačelnika Splita – Bojan Ivošević.

I ove su godine podijeljene zahvalnice volonterima i podupirateljima volonterskog rada, i to njih stotinjak, a proslavu su obogatili nastupi udruge Glazbene niti ljubavi i Glazbene skupine Centra Zlatno doba.

MDV2023 CZD

Fotografije: Tina Šuto

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.