naziv

Rezultati istraživanja „Iskustva volontiranja u krizi nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije”

 

U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo različitih kriznih situacija u Hrvatskoj – poplave, požari, izbjeglička kriza, COVID-19 kriza, a najnovija kriza koja je pogodila hrvatsko društvo je kriza uzrokovana potresom, prvo u Zagrebu u ožujku 2020., a potom u Petrinji i okolnim mjestima u prosincu 2020. godine.
Krizna stanja poput poplava, humanitarne izbjegličke krize, pandemije ili potresa jasno su pokazala važnost volonterskog angažmana. Upravo su se volonteri našli u prvim redovima zaštite ranjivih skupina, saniranja štete, socijalne i psihološke podrške, stvarajući na taj način i šireći mrežu solidarnosti kroz različite oblike povezivanja i zajedničkog djelovanja za opće dobro.

U ovom istraživanju fokus je na kriznom volontiranju na području Sisačko-moslavačke županije tijekom krize uzrokovane potresom koji se dogodio u prosincu 2020. g. te iskustvima volontera tijekom samog volontiranja, kao i o njihovim dojmovima i stavovima nakon volontiranja.

Istraživanje je obuhvatilo 255 volonterki i volontera koji su volontirali na terenu, u Sisačko - moslavačkoj županiji, nakon potresa. Cijelo istraživanje možete preuzeti OVDJE.

Istraživanje je proveo tim projekta Radius V, koji uz Hrvatski centar za razvoj volonterstva čine DKolektiv - organizacija za društveni razvoj, Regionalni volonterski centar Udruge "MI" - Split, Volonterski Centar Udruge Smart, Volonterski Centar Zagreb, CCI Hrvatska, PRONI - Centar za socijalno podučavanje, ACT Grupa, Grad Rijeka, Grad Split i Sveučilište u Rijeci.

Projekt je sufinanciran sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda.

Istrazivanje smz footer

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.