naziv

Zašto volontirati?

dobrotaRanije se na volontiranje gledalo kao na jednosmjeran proces, od kojeg koristi imaju isključivo korisnici volontiranja (oni za koje se volontira), no ne i sami volonteri. Međutim, moderna društva prepoznaju da se volontiranjem mogu steći nova znanja i vještine, kroz volontiranje možete razviti samopouzdanje i empatiju i zadovoljiti neke od potreba (primjerica potreba za zabavom i druženjem). 

Što znanost kaže? Iskazivanje dobrote prema drugima povećava razinu serotonina (hormona sreće), endorfina (neurotransmiteri – prirodni lijekovi protiv boli), oksitocina (hormon zbližavanja – osnažuje imunosustav) te smanjuje razinu kortizola (hormon stresa).

U istraživanju koje smo proveli 2019. godine, mladi su rekli da ih volontiranje usrećuje i ispunjuje. Svi se slažu da su kroz volontiranje dobili nova znanja i vještine.

Volontiranje vam može pomoći i pri zapošljavanju i upisu na fakultet (osobito za pomagačka zanimanja i smjerove).

Imajte na umu da za svaki svoj volonterski angažman možete od organizatora volontiranja zatražiti potvrdu o volontiranju ili upis vašeg angažmana u volontersku knjižicu. Ako volontirate dulje od 3 mjeseca, od organizatora volontiranja možete dobiti i Potvdu o kompetencijama stečenim volontiranjem

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.