naziv

Održani 22. Dani volonterskog rada

Tradicionalna manifestacija Dani volonterskog rada 22. godinu zaredom održana je od 23. do 25. svibnja 2019.

Manifestacija je započela 23. svibnja (četvrtak) okruglim stolom/fokus grupom za 11 mladih volontera. Na fokus grupi mladi su dali osobni osvrt na njihovo volontersko iskustvo i iznijeli svoje stavove vezane za volontiranje mladih u Splitu. Dobiveni stavovi i iskustva koristit će kao nadopuna kvantitativnim rezultatima o volontiranju mladih u Splitu.

U petak, 24. svibnja održana je tribina na temu „Volontiranje mladih: stavovi, iskustvo i praksa“ koju je Volonterski centar Split Udruge „MI“ organizirao u suradnji s Udrugom MoST. U uvodnom dijelu tribine predstavljene su manifestacije Hrvatska volontira i Dani volonterskog rada te POP program vršnjačke pomoći za djecu s problemima u ponašanju Udruge MoSt. Ideja za ovaj program počela je na tribini mladih prije 20 godina u sklopu Dana volonterskog rada. Dani volonterskog rada 1
Na tribini su se održale grupne diskusije na temu stanja volonterstva u Splitu, iskustava i prakse u organiziranju volontiranja mladih i za mlade te izazovi i teškoće na koje se pritom susreću. Na tribini su sudjelovali brojni predstavnici škola, fakulteta, organizacija civilnog društva i savjetodavnih tijela gradske vlasti. Zajedno smo raspravili što još treba učiniti kako bi se mlade potaknulo na volontiranje. Zaključci grupnih diskusija koristit će u istraživanju o volontiranju mladih.
Tribina je organizirana uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Humanitarno-prodajna izložba održala se u subotu 25. svibnja u Strossmayerovom parku (Đardinu). Na izložbi je sudjelovalo 30-ak udruga i javnih ustanova te preko 100 volontera. Na štandovima se moglo naći svega - od knjiga i priručnika pa sve do nakita, ukrasa te prirodne kozmetike. Splitsko dijabetičko društvo već tradicionalno je mjerilo tlak i šećer u krvi, volonterke OŠ Grohote sa Šolte su predstavile proizvode svoje učeničke zadruge, kao i učenici COO „Juraj Bonači“, a klaunica Pipi Duga Čarapa iz udruge „Osmijeh – kreator zabave“ zabavljala je najmlađe izrađujući razne životinje i likove od balona. Svaka organizacija dio sredstava od prodaje na štandu usmjerila je Udruzi za sindrom Down-21, za kupnju laptopa koji će im služiti za glazbene radionice i pripremu članaka i fotografija za časopis Suncokret koji se izdaje jednom godišnje. Ukupno je prikupljeno 3.709,30 kn, što je dovoljno za kupnju laptopa.
Na štandovima su se građani mogli informirati i o uključivanju u volonterske programe pojedinih organizacija te o važnosti volonterskog rada u izgradnji zdravog i humanog društva.
U kulturno-zabavnom programu humanitarne izložbe sudjelovalo je 10-ak udruga i javnih institucija te nekoliko plesnih skupina.
Humanitarno-prodajna izložba organizirana je uz pomoć V. gimnazije koja nam je posudila školske klupe te uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i nekolicine lokalnih tvrtki i obrta.

Ove godine Dani volonterskog rada održavali su se u sklopu nacionalne manifestacije Hrvatska volontira, koja je trajala od 22. do 25. svibnja.

Dani volonterskog rada 1

Dani volonterkog rada 3 1

Više fotografija pronađite u galeriji na našoj Facebook stranici: https://bit.ly/2KukVde (autorice fotografija: Tina Šuto i Jelena Popić).

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.