naziv

Dodijeljena Državna nagrada za volontiranje u 2018. godini

 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera 5. prosinca u prostorijama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održana je Svečana sjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva i dodjela Državne nagrade za volontiranje u 2018. godini.

Ovogodišnjim dobitnicima nagrade je uručio pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ivica Bošnjak.

Predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva i direktorica Udruge "MI" - Split Nives Ivelja predstavila je dobitnike Državne nagrade za volontiranje u 2018. godini te obrazložila nagrade.

U kategoriji fizičke osobe volontera/volonterke nagradu je dobila gđa Ivana Ferenac Sudac, u kategoriji pravne osobe organizatora volontiranja Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna, dok je nagrada u kategoriji fizičke osobe koordinatora/koordinatorice volontiranja pripala Maji Štahan.

Ivana Ferenac Sudac volontira u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Vrhovac, Kulturno-umjetničkom društvu Vrhovac te Društvu Naša djeca Ozalj. U 2018. godini zabilježila je 164 volonterska sata. 

Udruga Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna ima misiju doprinijeti razvoju sustava palijativne skrbi, povećati dostupnost i kvalitetu palijativne skrbi za osobe koji svoje posljednje dane žele provesti u svojim domovima uz članove svojih obitelji. Udruga organizira volonterske aktivnosti volontera koji provode vrijeme s palijativnim bolesnicima i članovima njihovih obitelji, promoviraju rad udruge u javnosti raznim akcijama te su u 2018. godini pružili podršku 73 korisnika i 59 članova njihovih obitelji. 

Maja Štahan, kao koordinatorica volonterskog programa Udruge za podršku žrtvama i svjedocima vodi regrutiranje, edukaciju, mentoriranje i koordiniranje volontera. Svojim svakodnevnim zalaganjem primjer je volonterima te im pomaže u svladavanju potrebnih znanja i vještina za pružanje adekvatne pomoći na liniji.

Svečanoj dodjeli nagrade prisustvovali su i dobitnici Državne nagrade za volontiranje u 2017. godini, nominirani za Državnu nagradu za volontiranje u 2018. godini te brojni uzvanici i gosti.

Državna nagrada za volontiranje, koja se dodjeljuje od 2007. godine, najviše je priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za volontiranje, doprinos promicanju volonterstva i razvijanju volonterskih aktivnosti.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.