naziv

Volonterski centar u zajednici: Smjernice za uspostavljanje volonterskih centara i programa (2008.)

"Volonterski centar u zajednici: Smjernice za uspostavljanje volonterskih centara i programa" priručnik je sa smjernicama skupine autora. Izdavač priručnika je Volonterski centar Zagreb.

Volontiranje je obojeno različitim značenjima, podrškom u rješavanju različitih problema u zajednici, solidarnošću, ljudskom empatijom, razvojem vještina, učenjem o sebi i drugima, stjecanjem znanja o različitim temama i mnogim drugim značenjima.

Volonterski centar u zajednici je točka koja povezuje i okuplja sve građanei organizacije (pravne subjekte) koji žele kroz volonterstvo doprinijeti rješavanju nekog konkretnog problema i na taj način dati svoj doprinos zajednici, a istovremeno raditi na sebi, rasti i razvijati se. S obzirom na “raznolikost boja volontiranja” i snagu koju ima u volonterima, volonterski centar uistinu može i treba djelovati te odgovarati na potrebe koje se pojave od strane raznih dionika u zajednici.

Ove smjernice pune su primjera iz volonterskog svijeta te u predgovoru te se kroz primjere želi opisati djelovanje volontera i volonterskog centra. Kao primjer raznolikosti i ljepote volontiranja navode se zaposlenici tvrtki i starije osobe koji su se družili kroz nekoliko volonterskih akcija u domovima za starije te uz korisne fizičke poslove koje su odradili pokazali da je moguće povezati razne generacije i razne profile ljudi. Također, primjer volontera koji su inicirali i koordinirali cijelu kampanju povodom Međunarodnog dana mira  pokazuje kako se entuzijazmom i predanošću mogu odraditi velike stvari.

Priručnik u cijelosti možete preuzeti OVDJE.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.