naziv

Održani 21. Dani volonterskog rada

21. Dani volonterskog rada obilježeni su 21. i 26. svibnja, u sklopu nacionalne kampanje Hrvatska volontira. U ponedjeljak, 21. svibnja, održana je konferencija pod nazivom „Pokretačka snaga volontiranja“ na temu školskog volontiranja i velikih volonterskih akcija, a u subotu (26. svibnja) organizirana je humanitarno-prodajna izložba uz prigodni zabavni program u Strossmayerovom parku (Đardinu).

Na konferenciji "Pokretačka snaga volontiranja" sudjelovali su mladi volonteri srednjoškolci te brojni predstavnici civilnog i javnog sektora. Prof. Natalija Palčić povela je tribinu mladih na temu motivacije za volontiranje i dobrobiti volontiranja među srednjoškolcima, a predstavnice udruga i škola predstavile su volonterske programe učenika koji pružaju svoje stručne vještine. Srednjoškolci iz SŠ Braće Radić iz Kaštel Štafilića tako su volontirali u pošumljavanju opožarenih područja, dok volonteri Zdravstvene škole Split volontiraju pružajući usluge edukacije za starije osobe, osobe s posebnim potrebama i osobe s invaliditetom o dentalnoj higijeni i zdravlju općenito, a mladi fizioteraputi pružaju usluge vježbanja za te korisnike. Na panel raspravi o iskustvima i izazovima koordiniranja većim brojem volontera u velikim volonterskim akcijama sudjelovali su predstavnici: Maraton kluba Marjan (organizatori Splitskog polumaratona), Festivala mediteranskog filma Split, Centra za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“ i Studentskog katoličkog centraSKAC_ST (72 sata bez kompromisa).Udruga MI foto1

 

Na štandovima u Đardinu bilo je šareno i raznoliko. Posjetitelji su mogli kupiti rukotvorine 32 različite udruge i ustanove, prirodne proizvode školskih zadruga, knjige, nakit, suvenire i ukrase. Na štandovima su posjetitelji mogli i saznati više o mogućnostima uključivanja u volontiranje u sklopu volonterskih programa različitih udruga i ustanova, a Volonterski centar Split je dijelio prijavnice za volontiranje. U kulturno-zabavnom programu događanja sudjelovale su brojne udruge i javne institucije, ali i različite plesne skupine. Kao i prethodnih godina, novac od donacija pojedinih organizacija nakon samog događanja bio je usmjeren jednoj udruzi u potrebi. Odlukom savjeta Volonterskog centra Split, ove godine su donacije usmjerene Udruzi Dyxy, za kupnju uređaja Neurofeedback (NFB). Ukupno je skupljeno 6.953,20 kn. Ovim putem zahvaljujemo svim sudionicima, posjetiteljima i volonterima!

Dani MI 1 Jelena PopićDani MI 2 Jelena Popić

Fotografije: Udruga "MI" - Split (konferencija) i Jelena Popić (humanitarno-prodajna izložba). Više fotografija na OVOJ poveznici.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.