naziv

U Splitu održana prezentacija Sustava upravljanja kvalitetom za organizacije civilnoga društva "OK 2015"

Udruga za razvoj civilnog društva SMART u suradnji s Udrugom „MI“ - Split u sklopu Programa regionalnog razvoja i jačanja sposobnosti organizacija civilnoga društva i drugih pravnih osoba na području Dalmacije, središnje Hrvatske, sjeverozapadne Hrvatske, zapadne i istočne Hrvatske, kojeg provodi Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji s 5 regionalnih mreža, organizirala je prezentaciju hrvatskog sustava upravljanja kvalitetom za organizacije civilnoga društva "OK 2015" 24. svibnja 2016. u Splitu, u Centru Zlatno doba Udruge „MI“ – Split.

Kvaliteta je u organizacijama civilnoga društva (udruga, zaklada, sindikata itd.) jednako važna kao i za druge sektore u društvu. Kvalitetan rad organizacija je nastojanje da se radi na bolji način: bolji kako u smislu aktivnosti i usluga za svoje korisnike, sudjelovanju u pripremi i izradi javnih politika, tako i u pogledu organizacijskih procesa i upravljanja organizacijom. Vrlo često si organizacije civilnoga društva postavljaju pitanje: „Kako radimo?“, „Kakvi smo u usporedbi sa sličnim organizacijama?“ i „Kako možemo poboljšati i unaprijediti svoj rad?“. Upravo zato, pitanje postizanja kvalitete na svim razinama rada udruga, zaklada, sindikata postaje sve relevantnije. Pogotovo u vremenima kada se propituje rad civilnog društva i kada su sredstva ograničena. Time je više važno kako radimo, za koga radimo i s kakvim utjecajem.

SMART je, imajući to na umu, uz potporu ključnih dionika Vladinog ureda za udruge i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva te radne skupine koju su činili predstavnici različitih organizacija civilnoga društva iz Hrvatske, izradio novi Sustav upravljanja kvalitetom za organizacije civilnog društva u Hrvatskoj „OK 2015“. Sve organizacije koje se odluče na rad na kvalitetu kroz ovaj priručnik imaju priliku kroz pisane standarde i kriterije dokazati da su predani kvaliteti te da teže kontinuiranom poboljšanju u radu. Izrada ovog sustava je direktan odgovor na potrebe nekih organizacija civilnoga društva koje prepoznaju važnost upravljanja kvalitetom.

Na prezentaciji je objašnjeno što je sustav upravljanja kvalitetom „OK 2015“ i koja su njegova načela; kako se "OK 2015" primjenjuje u organizaciji; kako teče proces samoprocjene; koja su područja kvalitete (temeljna i potpodručja) te je dan opis dokaza i daljnjih koraka u razvoju sustava i podrške organizacijama koje primjenjuju Sustav "OK 2015".

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.